imagini din Slatina
Titlul proiectului:
„Sistem ITS suport pentru transportul pietonal la nivelul coridoarelor pietonale din municipiul Slatina”
Solicitant:
Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Slatina
Parteneri:
-
Programul:
Planul Național de Redresare și Reziliență
Axa și Domeniul Major de Intervenție:

Apelul de proiecte Pilonul IV – Coeziune economică, socială și teritorială

Componenta C10 – Fondul local

Investiția I.1.2 – Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – ITS/alte infrastructuri TIC (sisteme inteligente de management urban/local)

Valoarea totală a proiectului:
6.297.363,98 lei
Valoarea finanțării nerambursabile:
6.297.363,98 lei, din care 6.297.363,98 lei valoare eligibilă nerambursabilă din Componenta asistență tehnică financiară nerambursabilă PNRR (investiția C10-I1.2)
Valoarea contribuției proprii:
-
Obiectivul proiectului:

Obiectul proiectului îl constituie extinderea funcționalităților și acoperirii sistemului integrat de management al mobilității la nivelul municipiului și zonei urbane funcționale și a subsistemelor componente.

Proiectul va avea următoarele componente majore care vor fi integrate cu sistemele dezvoltate sau în curs de implementare la nivelul municipiului Slatina:

  • Sistem de iluminare inteligentă a zonelor cu risc mare de accidente de pe coridoarele pietonale și a trecerilor de pietoni și/sau a zonelor cu trafic mixt. Sistemul va avea o rețea de senzori care vor permite culegerea în timp real a datelor cu privire la condițiile de mediu, traficul rutier și traficul pietonal. Informațiile culese vor fi prelucrate și vor permite comanda (cu intensitate luminoasă variabilă și acoperirea geografică diferită) lămpilor luminoase în funcție de un anumit context și pe baza unor scenarii predefinite care vor avea ca obiective reducerea numărului de accidente, creșterea siguranței și creșterea atractivității transportului pietonal.
  • Informarea activă și dinamică a pietonilor pe durata deplasării pe coridoarele pietonale (echipamente de semaforizare pentru pietoni cu senzori și amplasarea semnalelor luminoase la nivelul trotuarului, afișoare pentru informații dinamice privind rutele și duratele de deplasare etc.).
  • Instalarea mobilierului urban inteligent pe coridoarele pietonale la nivelul municipiului Slatina și integrarea acestora în sistemul de management al mobilității. Mobilierul urban inteligent va permite pietonilor recuperarea capacităților motrice necesare deplasării pe coridoarele pietonale și va avea următoarele facilități: celule fotovoltaice sau surse alternative de energie pentru independența energetică a echipamentelor instalate în mobilier, prize pentru încărcarea dispozitivelor electronice, panouri de informare pentru cetățeni etc.
Activitățile proiectului:

Implementarea proiectului „Sistem ITS suport pentru transportul pietonal la nivelul coridoarelor pietonale din municipiul Slatina” cuprinde următoarele activități:

  1. Achiziția și desfășurarea serviciilor de management de proiect (pe durata desfășurării proiectului);
  2. Achiziția si desfășurarea serviciilor de consultanță pentru realizarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție publică (pe durata desfășurării proiectului);
  3. Achiziția si desfășurarea serviciilor de informare și publicitate (pe durata desfășurării proiectului);
  4. Procedura de achiziție a serviciilor de Studiu de Fezabilitate pentru proiect (Sistem ITS suport pentru transportul pietonal la nivelul coridoarelor pietonale) – 4 luni;
  5. Realizarea Studiului de Fezabilitate pentru proiectul propus – 6 luni;
  6. Procedura de achiziție a serviciilor de proiectare și execuție pentru proiect – 4 luni;
  7. Achiziția și derularea serviciilor de verificare tehnică a documentațiilor tehnico-economice (se derulează după finalizarea achiziției serviciilor de proiectare și execuție pentru proiect);
  8. Elaborarea proiectului tehnic pentru Sistem ITS suport pentru transportul pietonal la nivelul coridoarelor pietonale – 6 luni;
  9. Achiziția și derularea serviciilor de dirigenție de șantier (se derulează pe toată durata lucrării de implementare);
  10. Execuția și implementarea sistemului ITS suport pentru transportul pietonal la nivelul coridoarelor pietonale (instalarea rețelei de senzori si echipamente, efectuarea lucrărilor de instalare, montaj și rectificare a geometriei spațiilor din cadrul coridoarelor) – 12 luni;
  11. Integrarea cu sistemele existente în cadrul platformei MaaS (inclusiv dezvoltarea interfețelor hardware și software necesare integrării) – 4 luni (după finalizarea punctului 10).
Perioada de implementare:
09.01.2023 – 09.01.2026
Durata proiectului:
36 luni
Stadiu actual:
În implementare - Contract de finanțare nr. 2261/09.01.2023
Rezultate:

Indicatorii de proiect prin care se măsoară stadiul de îndeplinire a jaloanelor/țintelor sunt:

  • Sisteme de transport inteligente (ITS) - 1

Proiect finanțat de Uniunea Europeană - NextGenerationEU
Apel de proiecte gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației -
finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

https://mfe.gov.ro/pnrr/ | https://www.facebook.com/PNRROficial

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei

<< Inapoi
Skip to content